Rotfylling

Bare ordet rotfylling høres ille ut, men det er ikke så galt, i de fleste tilfeller kan tenner som rotfylles beholdes lenge. 


Det tar ikke lang tid og det er ikke smerter forbundet med behandlingen. De som bruker vitsen; «jeg velger heller å rotfylle» Bør finne seg et nytt eksempel, det er nemlig ikke smerter forbundet med behandlingen.

Vi får fra tid til annen spørsmål fra gravide som lurer på om de kan rotfylle, eller om de bør vente. Det er ingen grunn til bekymring. Gravide kan trygt rotfylle en tann.

De aller fleste tenner som rotfylles kan beholdes lenge. Det er lite smerter forbundet med det og behandlingen er rask og effektiv. Det er ingen grunn til at ikke gravide kan rotfylle en tann.
how-to-temporarily-relieve-tooth-pain

Hvorfor rotfylling?


En rotfylling er nødvendig å gjøre på tenner hvor nerven er betent eller infisert. Dette kan for eksempel skje på grunn av dype hull, dype fyllinger, slag mot tannen, tanngnissing eller andre påkjenninger.

Hva er de vanligste symptomene for å måtte rotfylle?

Kraftig ising i tennene når du drikker kaldt eller varmt. Isingen kan pågå en stund eller det kan utvikle seg til kraftig tannverk. Hvis tannen føles øm å tygge på og føles for høy kan det være klare tegn på en betennelse i tannen. Det er også i noen tilfeller mulig å se endring av farge på tannen.

Man får ikke alltid symptomer selv om tannen trenger en rotfylling. Det kan også oppdages forandringer på røntgenbilde som indikerer at tannen har en infeksjon og må rotfylles.
 

Smertefri behandling


En rotfylling innebærer at nerven fjernes og at rotkanalen deretter fylles med rotfyllingsmateriale. For å utføre en rotfylling må man først borre seg gjennom tannkronen og inn til nerven. Deretter bruker vi spesialinstrumenter for å rense rotkanalene grundig, i tillegg bruker vi antibakteriell skyllevæske. Dersom tannen rotfylles på grunn av en infeksjon må man gå en stund med et bakteriedrepende middel i de rensede rotkanalene før rotfyllingen kan gjøres ferdig. Etter endt rotbehandling må tannen repareres med en fylling eller en krone. Rotfylling er en behandling som krever nøyaktighet og tid. En tann har fra en til fire kanaler, det er mer tidkrevende jo flere kanaler tannen har.

Behandlingen kan utføres helt smertefritt. Den utføres med lokalbedøvelse dersom nerven er levende. Dersom nerven er død trengs ingen bedøvelse.

Selv om behandlingen utføres med den største nøyaktighet, kan det oppstå komplikasjoner. Komplikasjoner som kan forekomme er for eksempel oppblussing av infeksjonen, fraktur av et instrument i rotkanalen og fraktur av tannen. Disse komplikasjonene kan føre til at tannens funksjonstid blir redusert. Omtrent 80% av tenner som rotfylles kan beholdes lenge, men det er viktig å være klar over at ikke alle tenner vil kunne beholdes. Det er viktig å kontrollere rotfyllingen etter at den er utført.

Våre nettsider bruker cookies

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler for å samle inn data fra besøkende. Vi bruker denne informasjonen til å utvikle bedre produkter, tjenester og innhold for deg som bruker av nettsiden.