10 tips til god munnhygiene

  1. Puss tennene to ganger daglig.
  2. Bruk tanntråd for å fjerne matrester, belegg og bakterier mellom tennene der tannbørsten ikke kommer til.
  3. Bruk også tannbørsten til å pusse tungen, gjerne med tannkrem som inneholder sink.
  4. Sink kan også fås i tablettform. Sink binder svovel, og kan være med å motvirke dårlig ånde.
  5. Vær forsiktig med munnskyll som inneholder alkohol. Mange av disse tørker ut spyttkjertlene, og kan dermed gjøre det enda lettere for bakteriene å trives i munnhulen.
  6. Hold spyttsekresjonen i gang ved hjelp av sukkerfri tyggegummi. Når du tygger, øker spyttproduksjonen. Spyttet trenger du fordi det løser opp og skyller bort matrester og bakterier. Munntørrhet, som blant annet er en bivirkning av visse medisiner, er en vanlig årsak til dårlig ånde. De fleste merker munntørrhetens virkning når de våkner med såkalt «morgenånde». Den rammer de fleste av oss, og skyldes at spyttproduksjonen er lavere om natten.
  7. Drikk vann regelmessig. Kroppen vil gjerne ha vann før vi kjenner at vi er tørste. Det hjelper også mot munntørrhet.
  8. Bruk tungeskrape.
  9. Du bør passe på ikke å fôre bakteriene i munnhulen. Vær derfor nøye med å skylle munnen etter et måltid, gjerne med rent vann. Selv små matrester er en fest for bakteriene.
  10. Dersom du har vedvarende dårlig ånde, tross i at du har fulgt rådene, bør du oppsøke en spesialist. Tannlegen vil se om det skyldes hull i tenner eller betennelse i tannkjøttet. I sjeldne tilfeller kan dårlig ånde være en indikator på andre sykdommer som en lege må utrede.

Riktig børste teknikk

Bruk en myk tannbørste og tannkrem tilsatt fluor.


Vend børsten i ca 45 grader og børst forsiktig med små gnissende bevegelser.

Bakteriene samler seg mest rundt tannkjøtt kanten. Derfor er det viktig at børsten kommer til der og masserer lett.

Når yttersiden på tennene i overkjeven er klar, børstes innsiden mot gommen. Avslutt med tyggeflatene.

Tennene i underkjeven børstes på samme måte. Tennene står ofte litt lutende mot tungen. Det er derfor viktig at børsten vinkles riktig slik at tannkjøtt kanten også masseres.

Tungen har små groper som rengjøres når den børstes. Børst langt bak på tungeryggen. Rengjøring av tungen hindrer også dårlig ånde. For de ambisiøse finnes det en tungeskrape.

Rommet mellom tennene utgjør ca.25% av tannflatene. Du legger dermed igjen mer enn 25% av matrestene og bakterier hvis du ikke gjør rent der.

Tanntråd er et meget effektivt for å fjerne bakterier og matrester som alltid samles mellom tennene. Bruk en vokset tråd med en tykkelse som passer deg. Hold den mellom fingrene og før den opp og ned mot tannen.

Med litt øvelse klarer man lett dagens tanntrådrengjøring på et minutt.

En frisk og sunn munn – hele livet

Om det er vanskelig å bruke tanntråd eller om mellomrommene er store, er det ofte lettere å bruke tannstikkere. De finnes i både tre og plast. Bruk en med trekantet fasong. Vend kanten mot tannkjøttet og masser fram og tilbake mellom tennene.


Det finnes andre bra hjelpemiddel som vi av og til anbefaler for å lette riktig munnhygiene og redusere risikoen for sykdommer i munnen din.

Ved framtidige undersøkelser kontrollerer og informerer vi alltid om eventuelle sykdomsforandringer og hvordan det ser ut i munnen din. Målet er at du skal ha tenner som du kan bruke og en frisk munn – hele livet. Spør oss gjerne.
 

Forebyggende tannbehandling

I Stokkaveien tannlegekontor er vi selvfølgelig svært opptatt av god tannhygiene, bruk av tanntråd, tannstikker og fluor, men vi ser at dette må kombineres med et sunt kosthold og en sunn livstil. På den måten klarer du daglig å ivareta tennene dine og oppnår samtidig en god fremtidig tannhelse.


Husk å be din tannlege om å sette deg opp på en årlig innkalling, slik at du hvert år får en status vedrørende egen tannhelse. På den måten kan man gripe fatt i nødvendig behandling på et tidlig tidspunkt. Det er ikke lurt å vente med behandling til du har fått tannverk. Da blir det som regel mer omfattende og kostbart en nødvendig.

Våre nettsider bruker cookies

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler for å samle inn data fra besøkende. Vi bruker denne informasjonen til å utvikle bedre produkter, tjenester og innhold for deg som bruker av nettsiden.